Froukje de jong verloskundige Heerenveen
Froukje de Jong

BIG: 69052887203

‘Mijn studie Verloskunde deed ik aan wat nu de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) is. In 2000 studeerde ik af. Het jaar erna heb ik door heel Nederland ervaring opgedaan als waarnemend verloskundige. Ik wilde graag in Friesland aan de slag gaan. Die wens werd werkelijkheid in 2001, toen in Heerenveen een verloskundige werd gevraagd en ik die plek mocht invullen. Sinds 2010 ben ik ook echoscopist.

Wat het verloskundigenvak voor mij heel speciaal maakt, is dat ik bij een indrukwekkende gebeurtenis in het leven van mensen aanwezig mag zijn en hen met mijn expertise kan helpen. Ik mag de geboorte van een kind, hún kind meemaken. Daardoor mag ik heel dicht bij hen staan. De hele wereld slaapt vaak nog als ik bij zo’n bijzondere gebeurtenis ben! Dat ik door mijn werk bij veel verschillende mensen kom, maakt dat mijn werk geen dag hetzelfde is. Elke zwangere vrouw, ieder gezin is uniek. Ook dat maakt mijn werk als verloskundige speciaal.’

Trix Bouma verloskundige Heerenveen
Trix Bouma

BIG: 19013469903

‘Tijdens een zwangerschap probeer ik elke vrouw vertrouwd te maken met haar lijf. Zo kan ze met haar partner optimaal toegroeien naar de bevalling. Tijd en aandacht zijn misschien wel de meest waardevolle dingen bij een zwangerschap en een bevalling. Ik ervaar dat elke keer opnieuw. Het grote verschil tussen een ziekenhuisbevalling en een bevalling thuis, is de tijd die ik voor moeder, kind en partner kan nemen. Dat merkte ik toen ik als verloskundige in onze praktijk aan de slag ging, in 2007. Ik had de overstap gemaakt van kraamverpleegkundige naar de verloskunde en had al veel ziekenhuisbevallingen meegemaakt. Door de intensieve begeleiding in de praktijk, heb ik veel tijd om de moeder en haar partner te leren kennen. Een kindje dat groeit in de buik, mensen die ouders worden, het is een voorrecht dat ik dat proces als verloskundige mag begeleiden.

Een zwangerschap en een bevalling zijn zulke oerbelevingen, die hebben een enorme impact op het leven van mensen. Als een vrouw de tijd durft te nemen voor wat er met en in haar lichaam gebeurt, kan ze dingen aan die ze wellicht nooit had verwacht. Dat maakt mij elke keer trots. Trots op mijn vak en bovenal trots op vrouwen en partners die zo’n bijzondere gebeurtenis kunnen en mogen meemaken.’

Sonja Zondergeld Schoterpoort Heerenveen
Sonja Zondergeld

‘Ik werk vanaf 2007 in de praktijk als assistent en ben het eerste aanspreekpunt voor vrouwen die zwanger willen worden of die dat zijn. Wanneer vrouwen bellen voor een afspraak, stel ik een aantal vragen en bepaal ik welke actie ik onderneem. Door mijn lange ervaring in de kraamzorg, weet ik snel wat ik moet doen. Stapje voor stapje maak ik aanstaande ouders wegwijs in het proces en leg ik uit wat zij kunnen verwachten. Gedurende de hele zwangerschap plannen we afspraken voor echo’s en controles.

Als praktijkassistent kan ik uitgebreid de tijd nemen voor het beantwoorden van vragen en desgewenst speel ik een vraag door aan een van de verloskundigen. In een acute situatie schakel ik haar direct in. Ik vind het een voorrecht dat ik mensen mag begeleiden in een zwangerschap. Vakmanschap is daarbij voor mij belangrijk, maar ook een goed contact met mensen. Ik doe er alles aan om hen het gevoel te geven: fijn dat jullie er zijn!’