Een spiraaltje plaatsen?

Het kan bij verloskundigenpraktijk Schoterpoort

Je hebt er vast wel eens over gehoord: het spiraaltje. Deze vorm van anticonceptie is voor veel vrouwen dé perfect oplossing en is goed te combineren met het geven van borstvoeding. Ben jij benieuwd of een spiraaltje iets voor jou is? Bij verloskundigenpraktijk Schoterpoort geven we je graag advies. En verloskundige Froukje de Jong is gespecialiseerd in het plaatsen van een spiraaltje. Kom gerust langs.

 

Naast onze zorg voor zwangere dames, het maken van echo’s en de zorg rondom de bevalling is verloskundigenpraktijk Schoterpoort ook gespecialiseerd in het plaatsen of verwijderen van spiraaltjes. Froukje merkt dat veel dames het fijn vinden wanneer ze dit door een verloskundige kunnen laten doen.

 

De voordelen van de Schoterpoort

  • Een spiraaltje plaatsen gaat op een heel persoonlijke manier.
  • Je hebt al een band opgebouwd met de verloskundige tijdens je zwangerschap.
  • Het spiraaltje wordt geplaatst door een vrouw.
  • Na plaatsing kan Froukje direct een echocontrole uitvoeren om te zien of het spiraaltje goed zit.
  • Ben je bij een andere verloskundigenpraktijk onder controle geweest? Geen probleem.
  • Ook als je nog geen kinderen hebt, ben je van harte welkom.

 

Wordt een spiraaltje plaatsen door je verzekering vergoed?

Vanaf januari 2017 wordt het plaatsen van een spiraaltje door een verloskundige in de meeste gevallen door je verzekeraar vergoed. Neem daarvoor contact op met je zorgverzekeraar.

 

Welke soorten spiraaltjes zijn er?

Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoon-houdende spiraaltje en het koperspiraaltje. Wij plaatsen beide soorten.

 

Wanneer kun je een spiraaltje plaatsen?

Voor het plaatsen van een spiraaltje heb je een recept van ons nodig. Je kunt het spiraaltje vervolgens bij apotheek Schoterpoort ophalen. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst binnen 7 dagen na je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Bovendien weten we zeker dat je op dat moment niet zwanger kunt zijn.

 

Vanaf 10 weken na je bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan zijn de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug in hun oude staat. Na een keizersnede is dit na 12 weken.

 

Doet het plaatsen van een spiraaltje pijn?

Het plaatsen van een spiraaltje is vaak een beetje gevoelig en duurt een paar minuten. Daarom adviseren wij je om de avond voor het plaatsen Ibuprofen te slikken en een uur voor de plaatsing nogmaals een tablet in te nemen. Ook is het goed om een uur voor de plaatsing niet meer te plassen. Het is handig wanneer de blaas tijdens het plaatsen iets gevuld is. Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in je onderbuik hebben. Dit is meestal van korte duur. Daarnaast kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben.

 

Word ik daarna nog gecontroleerd?

Zes weken na de plaatsing zorgt Froukje voor een telefonisch consult ter controle. Je kunt dan al je vragen stellen.

 

Ik wil mijn spiraaltje weer laten verwijderen

Als je weer zwanger wilt worden, kun je een afspraak maken om je spiraaltje te laten verwijderen. Na het verwijderen kun je meteen weer zwanger worden. Heb je vragen over je kinderwens in combinatie met een spiraaltje? Froukje houdt speciale kinderwensconsulten, waarin je aansluitend je spiraaltje kunt laten verwijderen.

 

Heb je nog vragen?

Bel of mail gerust met Froukje: 0513-682377 of info@schoterpoortverloskunde.nl.