De plaats van de bevalling

Wanneer je zwangerschap normaal verloopt en er geen aanwijzingen zijn voor complicaties tijdens de bevalling kun je met je partner zelf kiezen waar je wilt bevallen. Dit kan thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). In beide gevallen begeleid een van onze verloskundigen de bevalling. Treden er tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling complicaties op, dan beval je in het ziekenhuis en is een gynaecoloog verantwoordelijk. Dan wordt je bij de bevalling begeleidt door een verloskundige van het ziekenhuis en/of een gynaecoloog.

 

Thuisbevalling

In de 34e week van je zwangerschap krijg je van ons een lijst mee waarop alles staat wat je nodig hebt voor de bevalling. Bij een thuisbevalling begeleidt onze verloskundige deze, hierbij geassisteerd door een kraamverzorgende. Als het medisch verantwoord is, blijf je in je eigen vertrouwde omgeving. Je kunt doen en laten wat jij prettig vindt. De verloskundige en de kraamverzorgende zijn te gast bij jou en je partner. Na de bevalling onderzoekt en weegt onze verloskundige de baby. De kraamverzorgende neemt een groot aantal praktische zaken voor haar rekening. Ze kleedt de baby aan, helpt bij het voeden van de baby, geeft instructies voor de nacht en zorgt dat alles na de bevalling weer helemaal netjes is.

In het geval van complicaties tijdens of na de bevalling, verwijst onze verloskundige je door naar de gynaecoloog/kinderarts. Zij zorgt er voor dat je met je partner zo snel mogelijk in het ziekenhuis komt.

 

thuisbevalling poliklinisch bevallen

 

Poliklinische bevalling

In de 34e week van je zwangerschap krijg je van ons een lijst mee waarop alles staat wat je nodig hebt voor de poliklinische bevalling. Tijdens de ontsluitingsfase ga je op enig moment naar het ziekenhuis. Voor die tijd komt onze verloskundige vaak eerst één of meerdere keren thuis kijken hoe de ontsluiting vordert. Wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, belt zij het ziekenhuis om te melden dat we er aan komen. Bij een poliklinische bevalling huur je een verloskamer in de Tjongerschans. Afhankelijk van je verzekering, betaal je hiervoor een eigen bijdrage. Onze verloskundige begeleidt de bevalling, daarbij geassisteerd door een verpleegkundige of een kraamverzorgende.

Bij een poliklinische bevalling zorg je zelf het vervoer naar het ziekenhuis. Beschik je niet over een auto? Regel dan op tijd iets anders. Bij een poliklinische bevalling beschikt onze verloskundige over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling. Wanneer alles zonder problemen verloopt, moet je twee uur na de geboorte van je baby het ziekenhuis verlaten.