Echo’s tijdens de zwangerschap

Echografie is een belangrijke dienst van Schoterpoort Verloskunde en Echografie. Tijdens je zwangerschap maken we standaard een aantal echo’s, met apparatuur waarop de beelden haarscherp te zien zijn. Bij ons is het ook mogelijk om de 13 weken echo en 20 weken echo te laten maken. Voor deze echo hoeven jullie niet uit te wijken naar een andere praktijk.

Als je een positieve zwangerschapstest hebt, wil je natuurlijk niets liever dan zeker weten of alles goed is. Omdat wij snappen dat de eerste tijd erg spannend kan zijn, bieden we iedere zwangere de mogelijkheid om bij ongeveer 8 weken een zogenaamde vitaliteitsecho te maken. Bij deze echo kijken we of het bevruchte eitje goed is aangekomen in de baarmoeder en of het hartje klopt. Bedenk je dat je kindje rond deze tijd nog heel klein is. Wij proberen deze echo altijd via de buik te maken. Lukt het niet hebben wij de mogelijkheid om via een vaginale echo te kijken.

Tussen 10 en 12 weken maken we een termijnecho. Alle kinderen groeien dan in dezelfde snelheid en daardoor kunnen we de exacte termijn van de zwangerschap goed vaststellen. Het is mogelijk dat jouw zwangerschapsduur en de uitgerekende datum veranderen als de termijnecho is gemaakt. Hierna staat de uitgerekende datum vast.

Vanaf 12+3 weken tot en met 14+3 weken is het mogelijk om de 13 weken echo te laten maken. Deze echo wordt aangeboden aan alle zwangeren van 16 jaar en ouder. Deze echo lijkt op de 20 weken echo, er wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Het is jullie eigen keuze om deze echo te laten maken.

De 20 weken echo wordt tussen 18 en 21 weken gemaakt. Deze echo heet ook structureel echoscopisch onderzoek en hij wordt aangeboden aan alle zwangere vrouwen in Nederland. Je kindje wordt bij deze echo op meer dan 25 punten wordt nagekeken. Echoscopiste Rinke Pleging heeft zich gespecialiseerd in het maken van de 20 weken echo. Met een geavanceerd echoapparaat.

Bij de 32 weken echo wordt gekeken naar de groei en ligging van de baby, de ligging van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater.