Echo

Standaard wordt bij iedere zwangere een echo gemaakt rond 8 weken zwangerschap. Deze echo is bedoeld om te kijken of het hartje van je baby klopt en of de baby in de baarmoeder zit. Dit gebeurt in onze praktijk door je eigen verloskundige. Wij proberen deze echo uitwendig te maken, hebben we geen goed beeld kunnen we inwendig met de echo kijken. Bij deze echo krijgen jullie informatie over onderzoeken naar de gezondheid van de baby. Kijk voor meer informatie opĀ prenatale screening

 

 

controle zwangerschap bloeddruk opmeten

Intake/eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek stellen we je veel vragen, onder meer over eerdere zwangerschappen, je gezondheid en die van familieleden en over je leefomstandigheden. Daarnaast geven we veel informatie, bijvoorbeeld over voeding, het verloop van de controles en de organisatie van de praktijk. Ook meten we je bloeddruk en we bepalen je gewicht. We doen nog geen lichamelijk onderzoek naar de groei van de baby, omdat je kindje dan nog te klein is. Een intakegesprek duurt ongeveer 60 minuten. Je krijgt alle tijd om vragen te stellen.

Bij de tweede afspraak maken we de termijnecho, om zo nauwkeurig mogelijk de uitgerekende datum te bepalen.

Bij de eerste afspraak geven we je een formulier voor het priklaboratorium van De Tjongerschans, waar je wat bloed kunt laten afnemen (neem je identiteitskaart mee). Je bloed wordt gecontroleerd op een aantal punten. Dit staat in de folder zwanger.

 

Volgende controles

Controleafspraken duren ongeveer 15 minuten. Bij de derde en volgende controles doen we lichamelijk onderzoek om te kijken of je baby goed groeit. We luisteren dan ook naar de harttonen van je kindje en we checken hoe het met jullie gaat. Ook jij kunt vragen stellen. Daarnaast besteden we tijdens de controles aandacht aan het zorgpad. In het zorgpad staan alle standaard contactmomenten beschreven. Extra afspraken zijn mogelijk, als bijvoorbeeld blijkt dat er meer zorg nodig is.

In de folder zwanger staat uitgebreid beschreven wat we doen bij de controles.

 

controle zwangerschap verloskundige Heerenveen Friesland