Structureel Echoscopisch Onderzoek * de 20 weken echo

In 2007 is de 20 weken echo landelijk ingevoerd, ook wel het structureel echoscopisch onderzoek genoemd (SEO). Iedere zwangere vrouw mag zelf kiezen of ze dit onderzoek laat doen. Er zijn geen eigen kosten aan verbonden.
De 20 weken echo is een specialistische echo die door speciaal opgeleide echoscopisten gemaakt wordt. Onze echoscopiste Rinke Pleging heeft zich hierin gespecialiseerd. Ze maakt deze echo met behulp van een state of the art echoapparaat, waarmee ze ieder kindje haarscherp in beeld kan brengen.

 

Speciale deskundigheid

De 20 weken echo vraagt om een speciale deskundigheid en ervaring. Rinke bekijkt een kindje op meer dan 25 punten. Ze meet onder meer of je kindje goed groeit en kijkt of het maagvulling heeft, of het blaasje goed werkt en of de niertjes er goed uitzien. Ook bekijkt ze het ruggetje, de lipjes, het neusje en de kaakjes. Daarnaast is het hartje een belangrijk onderdeel. Bij 20 weken is dat zo groot als een hazelnoot. Rinke bekijkt het op meer dan zeven punten.

Rinke Pleging doet bijna 400 van deze echo’s per jaar en volgt regelmatig nascholingen. Als geen ander weet ze dat de 20 weken echo voor veel aanstaande ouders een spannend moment is. Daarom neemt ze altijd veel tijd voor uitleg. Ze wil je partner en jou laten zien hoe hun kindje zich ontwikkelt, maar wil het ook goed uitleggen als er onverhoopt iets mis is. Bedenk dat niet alle aangeboren afwijkingen zichtbaar zijn. De 20 weken echo geeft daarom geen garantie op een gezond kindje.

Schoterpoort Verloskunde en Echografie is de enige praktijk in Heerenveen en omstreken die de 20 weken echo kan en mag uitvoeren. Je kunt je hier online aanmelden Ben je bij een andere praktijk aangesloten en/of woon je buiten Heerenveen? Ook dan ben je van harte welkom bij ons. Klik hier voor de folder 20 weken echo

 

Belangrijk bij de 20 weken echo

Het is een medisch onderzoek, waarbij concentratie van de echografist belangrijk is. Kom daarom samen: neem geen kinderen en/of anderen mee. We kunnen het hele echo-onderzoek op een USB zetten. Zo kun je het anderen toch laten zien. En wil je weten of de baby een jongen of een meisje is? Vraag dat gerust!